House in Uraga / Note Architects

House in Uraga / Note Architects

© Hiroki Kawata© Hiroki Kawata© Hiroki Kawata© Hiroki Kawata+ 14


  • area Area of ​​this architectural project Area:
    52 m²

  • year Final year of this architectural project

    Year:


    2021


  • photos Photos: Hiroki Kawata

  • Manufacturer Brands with products used in this architectural project

    Manufacturer: FUJIOH, e-kenzai, Toolbox

© Hiroki Kawata
© Hiroki Kawata

Text description of the architects. This is a project to renovate a room in an old residential complex in Uraga that has been developing as a port city since ancient times. In a building with a wall-mounted concrete structure, concrete walls and beams traverse the living space, which is a major limitation when changing the floor plan. Without denying the existence of this hard and heavy concrete, I thought about building a living space with a minimum of work steps by using it as terrain.

© Hiroki Kawata
© Hiroki Kawata

The rough floor plan was entrusted to the concrete wall, and low Shina plywood furniture was placed under the beams to make up for the lack. When furniture is placed independently of the beam it becomes a “partition” that changes space, and when placed along the beam it becomes a “partition” that divides the space.

© Hiroki Kawata
© Hiroki Kawata
To plan
To plan

As a result, half of the room, in which the load-bearing wall does not cross, becomes a large studio space that is gently subdivided and allows wind and light to pass through. On the other hand, the other half, separated by the load-bearing wall, is automatically divided into private rooms so that the sanitary facilities and bedrooms are arranged. The large room is changed by floor steps, furniture, sleeve walls, etc. in order not to become superfluous.

© Hiroki Kawata
© Hiroki Kawata

Instead of built-in storage space, we’ve created furniture that reminds us where we are and creates a state in which all of the small living space can be used. By using soft furniture against hard terrain, we create new terrain by sprinkling places with different personalities. Our goal was to create an environment-like habitat for people to live in while reading the new terrain.

© Hiroki Kawata
© Hiroki Kawata
© Hiroki Kawata
© Hiroki Kawata

If you consider the concrete structure of the wall as the environment and the texture of the concrete as the finish, you can create a living space with a minimum of work. The minimization reduces the use of materials and also reduces the discharge of waste materials during the next renovation. We believe that trust in the structure of the building will lead to a rationalization of the renovation of wall concrete structures.

© Hiroki Kawata
© Hiroki Kawata

About Yadira Wilkes

Check Also

New business center in Kinarut

Susan shows the Rose Avenue Plaza zoning plan. KOTA KINABALU (November 19): WSG Group has …